Premium Pharma - Lactobacillus crispatus

Lactobacillus crispatus

Lactobacillus crispatusa Lactobacillus törzs igen jelentős probiotikus baktériuma. 

Természetes előfordulása a gyomor- és bélrendszer, valamint az urogenitális traktusban található. Az éveken át tartó tudományos kutatásokat követően, ma már az L-crispatus erőteljes bioterápiás szernek számít.

Az összes laktobacillus közül az L. crispatus savas körülmények között a legstabilabb, és a legnagyobb mennyiségű H2O2-t (hidrogén-peroxid) termeli.

A szájon át alkalmazott probiotikum 80%-a akadálytalanul jut át a gyomor-bél traktuson. A hüvelyi nyálkahártyába való beépülés hozzávetőlegesen 7-14 nap alatt alakul ki.

A nők jó egészségi állapotához szorosan hozzátartozik a nagy számú L. crispatust tartalmazó hüvelyi nyálkahártya. Ezzel szemben a L. crispatus hiánya gyakori hüvelyi fertőzésekhez vezet.

1.Az ismétlődő húgyúti fertőzések1

A Lactobacillus crispatus 50% -kal csökkenti a visszatérő húgyúti fertőzéseket.

2. Hatékony a Chlamydia trachomatis ellen,2-3

crispatus megakadályozza a Chlamydia trachomatis intracelluláris baktérium szaporodását és fejlődését, amely a leggyakoribb, nemi úton terjedő kórokozó. A L. crispatus a legaktívabb a chlamydia ellen a többi lactobacillushoz képest. Tejsavat termel és megváltoztatja a helyi pH-t a savasság irányában, ami kedvezőtlen környezethez vezet a klamidia növekedéséhez.

3.Megakadályozza a Candida albicans 4-5 okozta gombás fertőzések kialakulását 4-5

Csökkenti a candida növekedését és fejlődését a hüvelyi hám védelmének emelésével. (IL-8 és β-védekező)

4. Megakadályozza az uro-hüvelyi hám E. coli általi kolonizációját6

Premium Pharma - Lactobacillus gasseri

Lactobacillus gasseri

Lactobacillus gasseria női reproduktív traktus normális lakója. Kimondott szerepe van az immunitásban, és antibiotikus anyagokat (laktocillint és gasericin A) is termel.

1.Helicobacter pylori fertőzések7

gasseri csökkenti a proinflammatorikus citokinek, a TNF és az IL-6 termelését H. pylori fertőzésben, és ezáltal csökkenti a gyulladásos folyamatokat

2.Az ideális testsúly fenntartása és az elhízás megelőzése 8-9

A L. gasseri-t az ideális testtömeg fenntartásának egyik kulcsfontosságú tényezőjének tartják

3.Endometriózis 10-11

Csökkenti a menstruációs fájdalmat endometriózisban szenvedő betegeknél. Emellett L. gasseri gátolja az endometriotikus szövet növekedését.

Premium Pharma - Lactobacillus jensenii

Lactobacillus jensenii

Lactobacillus jenseniiegy probiotikus baktérium, amely a reproduktív és az emésztőrendszerben lakik. A hüvelyi mikrobiom 23% -a L. jensenii. A Biota Intima által a koraszülés kockázatának csökkenésével jár.

1.Gátolja az E. coli növekedését és fejlődését azáltal, hogy megakadályozza az uro-hüvelyi hámhoz való kötődést 12

2. Kifejezett aktivitás a patogén Enterococcus baktériumok ellen13

A L. jensenii előállítja a Lactacin F-et, egy antimikrobiális anyagot, amely erősen befolyásolja az Enterococcus sp.

Premium Pharma - Lactobacillus reuteri

Lactobacillus reuteri

Lactobacillus reuteri az emésztőrendszerben a legelterjedtebb probiotikus baktérium. Nagyon fontos az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez, mert számos patogén pozitív és negatív baktérium növekedését gátolja. Ez a hatás erős antimikrobiális anyagok (reuterin, reutericin, reutericillin) előállításának köszönhető.

Az elmúlt néhány évtizedben a L. reuteri populációjának csökkenése nyilvánvaló volt a modern életmód (antibiotikumok használata, étrend, stressz) miatt, ami tükröződik az egészségi állapotban és a gyulladásos betegségek fokozott előfordulásában.

1. Gátolja a Salmonella spp és az E Coli növekedését és fejlődését.14

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a L. reuteri antimikrobiális aktivitást mutat, amely ekvivalens a gentamicinnel.

2. B12 és B9 vitamint (folsav) termel15

3. Az infantilis kólika intenzitásának csökkentése 16

Azok az anyák, akik a terhesség utolsó 4 hetében szedik az L. reuteri-t, lényegesen alacsonyabb görcsök és kólika intenzitásával hozzák világra a babákat.

Premium Pharma - Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus

L.rhamnosusaz emberi testben széles körben elterjedt probiotikus baktérium. Magas kötési affinitása van a gyomor-bél és a hüvely nyálkahártyájához, és a húgycsövet is lakja. Előnyei számosak, és a következőket tartalmazzák:

1.Megakadályozza a különböző típusú hasmenés kialakulását (antibiotikumok, utazói hasmenés, akut, fertőző hasmenés után) 17-18

2.Megakadályozza a húgyúti fertőzések előfordulását 19-20

Közvetlenül hat a patogén kórokozókra (E Coli, Staph. Saprophyticus), valamint védő biofilmet képez a nyálkahártyán.

3. HPV-fertőzések21

Az L-rhamnosus hosszan tartó használata a HPV vírus kivonásához vezet.

4.A bakteriális vaginosis megelőzése22

5. Megakadályozza a hüvelyi kandidózist 23

Premium Pharma - Lactobacillus paracasei

Lactobacillus paracasei

L.paracaseiegy probiotikus baktérium, amely a szájüregben és a gyomor-bél traktusban lakik. A többi laktobacillustól eltérően magas hőstabilitás jellemzi. Élelmiszerekben és kiegészítőkben már körülbelül 30 éve megtalálható. Jól megvizsgálták és tudományosan kutatták, több ezer emberen tesztelték. Jelentős szerepet játszik az immunválaszban, valamint a gyomor-bélrendszer és az urogenitális traktus egészségében.

1. Megakadályozza a Candida Albicans 24 gomba által okozott vizelet- és hüvelyfertőzéseket 24

2. Csökkenti a felső légúti fertőzések előfordulását és javítja a hangulatot 25

3. Védő hatással van a gyomor-bél rendszer nyálkahártyájára 26

4.Csökkenti az allergiás nátha tüneteit 27

Laktoferin

Laktoferrin

A laktoferrin egy 700 aminosavból álló glikoprotein. Nagy affinitása van a vas megkötéséhez. A laktoferrin mint multifunkcionális fehérje antimikrobiális, antibakteriális, vírusellenes, gombaellenes, parazitaellenes és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A laktoferrin enzimatikus aktivitással rendelkezik, és részt vesz az immunitás kiépítésében. Ez egy erős immunmodulátor.

Laktoferrin és terhesség

A hüvelyi mikrobiota egyensúlyhiánya a terhesség alatt hormonális és immunváltozások miatt következik be, és hüvelyi fertőzések megjelenését eredményezheti. A terhességi hüvelyi fertőzések megelőzése, időben történő felismerése és kezelése jelentősen csökkentheti a vetélés és a koraszülés kockázatát.

Prebiotikus és antimikrobiális hatásának köszönhetően a laktoferrin probiotikus baktériumokkal kombinálva, különösen a Lactobacillus nemzetség baktériumaival együtt, értékes segítséget nyújt a hüvelyi mikrobiota egyensúlyának helyreállításában, és így a terhességi hüvelyi fertőzések kezelésében.

Ezenkívül a laktoferrint terhes nőknél is alkalmazzák: vérszegénységben szenvedő terhes nőknél (mellékhatásokat okozó vas-szulfát helyett – hányinger, hasi fájdalom, székrekedés); mint koraszülést eredményező chorioamnionitis megelőzése.

1. A laktoferrin és a laktobacillusok alkalmazása a terhességben visszatérő hüvelygyulladás megelőzéséhez és a koraszülés megelőzéséhez vezet28

2. A laktoferrin megakadályozza a bakteriális vaginosis kialakulását 29

3. Csökkenti a fájdalmas és erős menstruációs vérzés tüneteit30

4. A laktoferrin kifejezett antivirális aktivitással rendelkezik (HPV és herpex vírus)31

Vitamin D

D-vitamin (kolekalciferol)

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelyet a szervezet napfény hatására termel. Alapvető fontosságú az emberi egészség szempontjából, és szerepet játszik a kalcium anyagcserében. Fontos a csontok egészsége, valamint a megfelelő immunválasz szempontjából.

Ezenkívül a legújabb tudományos eredmények összekapcsolják a D-vitamin hiányát a bakteriális vaginosis kialakulásával és a koraszüléssel. Ezért a terhesség alatt, valamint minden uro-hüvelyi fertőzés esetén ajánlott további D-vitamint bevenni. 32-33

Referencialista

 1. Ann E. Stapleton, Au-Yeung et al. Randomized, placebo-controlled phase 2 trial of a Lactobacillus crispatusprobiotic given intravaginally for prevention of recurrent urinary tract infection. Clin Infect Dis. 2011 May
 2. Rizzo, M. Fiorentino, E. Buommino et al. Lactobacillus crispatus mediates anti-inflammatory cytokine interleukin-10 induction in response to Chlamydia trachomatis infection in vitro.Int J Med Microbiol, 2015 Dec;305(8):815-27.
 3. Nardini, R. Palomino, C. Parolin, L. Laghi et al. Lactobacillus crispatus inhibits the infectivity of Chlamydia trachomatis elementary bodies, in vitro study. Sci Rep. 2016; 6: 29024.
 4. Rizzo, A. Losacco, C .Carratelli. Lactobacillus crispatus modulates epithelial cell defense against Candida albicans through Toll-like receptors 2 and 4, interleukin 8 and human β-defensins 2 and 3. Immunol Lett, Nov-Dec 2013;156(1-2):102-9.
 5. Donnarumma, A. Molinaro, D. Cimini, C. De Castro. Lactobacillus crispatus L1: high cell density cultivation and exopolysaccharide structure characterization to highlight potentially beneficial effects against vaginal pathogens. BMC Microbiol. 2014; 14: 137.
 6. Jeny P. Ghartey,Benjamin C. Smith, Zigui Chen,Niall Buckley,  Yungtai Lo, Adam J. Ratner, Betsy C. Herold and Robert D. Burk actobacillus crispatus Dominant vaginal microbiome Is associated with inhibitory activity of female genital tract secretions against Escherichia coli. PLoS One. 2014; 9(5): e96659.
 7. Hanna G. Gebremariam et al. Lactobacillus gasserisuppresses the production of proinflammatory cytokines in helicobacter pylori-infected macrophages by inhibiting the expression of ADAM17. Immunol., 04 October 2019
 8. Kadooka, M. Sato, A. Ogawa, M. Miyoshi, H. Uenishi et al. Effect of Lactobacillus gasseri SBT2055 in fermented milk on abdominal adiposity in adults in a randomised controlled trial. Br J Nutr, 2013 Nov 14;110(9):1696-703.
 9. Y Kadooka,  Sato, K. Imaizumi, A. Ogawa, K. Ikuyama, Y. Akai, M. Okano, M. Kagoshima, T. Tsuchida. Regulation of abdominal adiposity by probiotics (Lactobacillus gasseri SBT2055) in adults with obese tendencies in a randomized controlled trial. Eur J Clin Nutr, 2010 Jun;64(6):636-43.
 10. Masayuki Uchida, Orie Kobayashi.Effects of Lactobacillus gasseri OLL2809 on the induced endometriosis in rats. Biosci Biotechnol Biochem, 2013;77(9):1879-81.
 11. Hiroyuki Itoh, Masayuki Uchida, Toshihiro Sashihara et al. Lactobacillus gasseriOLL2809 is effective especially on the menstrual pain and dysmenorrhea in endometriosis patients: randomized, double-blind, placebo-controlled study. Cytotechnology. 2011 Mar; 63(2): 153–161.
 12. Fabrice Atassi,Dominique Brassart, Philipp Grob, Federico Graf, Alain L. Servin. Vaginal Lactobacillus isolates inhibit uropathogenic Escherichia coli. FEMS Microbiology Letters, Volume 257, Issue 1, April 2006, Pages 132–138.
 13. Amanda L. Prince, Kathleen M. Antony, Derrick M. Chuand Kjersti M. Aagaard. The Microbiome, Parturition, and Timing of Birth: More questions than answers. J Reprod Immunol. 2014 Oct; 0: 12–19.
 14. F W Edens, C R Parkhurst, A Casas, W J Dobrogosz. Principles of ex ovo competitive exclusion and in ovo administration of Lactobacillus reuteri. Poult Sci, 1997 Jan;76(1):179-96.
 15. Qinghui Mu, Vincent J. Tavella, and Xin M. Luo. Role of Lactobacillus reuteriin human health and diseases. Front Microbiol. 2018; 9: 757.
 16. Mohammad Ali Pourmirzaiee, Fatemeh Famouri, Wida Moazeni, Akbar Hassanzadeh& Maryam Hajihashemi. The efficacy of the prenatal administration of Lactobacillus reuteri LR92 DSM 26866 on the prevention of infantile colic: a randomized control trial. European Journal of Pediatrics volume 179, pages1619–1626(2020)
 17. H Szajewska, M Kołodziej. Systematic review with meta-analysis: Lactobacillus rhamnosus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhoea in children and adults. Aliment Pharmacol Ther. 2015 Nov;42(10):1149-57.
 18. Sriparna Basu, Dilip Kumar Paul, Sutapa Ganguly, Mridula Chatterjee, Pranab Kumar Chandra. Efficacy of high-dose Lactobacillus rhamnosus GG in controlling acute watery diarrhea in Indian children: a randomized controlled trial J Clin Gastroenterol.2009 Mar;43(3):208-13.
 19. Qin Xiang Ng, Christina Peters, Nandini Venkatanarayanan, Yan Yih Goh, Collin Yih Xian Ho, Wee-Song Yeo. Use of Lactobacillus spp. to prevent recurrent urinary tract infections in females Med Hypotheses, 2018 May;114:49-54.
 20. Matthew E Falagas, Gregoria I Betsi, Theodoros Tokas, Stavros Athanasiou. Probiotics for prevention of recurrent urinary tract infections in women: a review of the evidence from microbiological and clinical studies. Drugs, 2006;66(9):1253-61.
 21. Ettore Palma, Nadia Recine, Lavinia Domenici, Margherita Giorgini, Alessandra Pierangeli, Pierluigi Benedetti Panici. Long-term Lactobacillus rhamnosus BMX 54 application to restore a balanced vaginal ecosystem: a promising solution against HPV-infection. BMC Infect Dis. 2018 Jan 5;18(1):13.
 22. Aziz Homayouni, Parvin Bastani, Somayeh Ziyadi, et al. Effects of probiotics on the recurrence of bacterial vaginosis: a review. J Low Genit Tract Dis. 2014 Jan;18(1):79-86.
 23. Gregor Reid, Duane Charbonneau, Julie Erb, Barbara Kochanowski, Dee Beuerman, Russ Poehner, Andrew W Bruce. Oral use of Lactobacillus rhamnosus GR-1 and fermentum RC-14 significantly alters vaginal flora: randomized, placebo-controlled trial in 64 healthy women. FEMS Immunol Med Microbiol2003 Mar 20;35(2):131-4.
 24. M. Coman, M.C. Verdenelli, C. Cecchini, S. Silvi, C. Orpianesi, M. Caspani , F. Mondello and A. Cresci. In vitro evaluation on HeLa cells of protective mechanisms of probiotic lactobacilli against Candida clinical isolates. Journal of Applied Microbiology ISSN 1364-5072
 25. M Murata, J Kondo, N Iwabuchi, S Takahashi, K Yamauchi, F Abe, K Miura. Effects of paraprobiotic Lactobacillus paracaseiMCC1849 supplementation on symptoms of the common cold and mood states in healthy adults. Benef Microbes. 2018 Dec 7;9(6):855-864.
 26. Yen-Po Chen, Chih-An Hsu, Wei-Ting Hung, Ming-Ju Chen. Effects of Lactobacillus paracasei 01 fermented milk beverage on protection of intestinal epithelial cell in vitro. J Sci Food Agric. 2016 Apr;96(6):2154-60.
 27. J Wassenberg, S Nutten, R Audran, N Barbier, V Aubert, J Moulin, A Mercenier, F Spertini. Effect of Lactobacillus paracasei ST11 on a nasal provocation test with grass pollen in allergic rhinitis Clin Exp Allergy. 2011 Apr;41(4):565-73.
 28. Katsufumi Otsuki, Mayumi Tokunaka, Tomohiro Oba, Masamitsu Nakamura, Nahoko Shirato, Takashi Okai. Administration of oral and vaginal prebiotic lactoferrin for a woman with a refractory vaginitis recurring preterm delivery: appearance of lactobacillus in vaginal flora followed by term delivery. J Obstet Gynaecol Res. 2014 Feb;40(2):583-5.
 29. Alessandra Pino, Giuliana Giunta, Cinzia L. Randazzo, Salvatore Caruso, Cinzia Caggia, and Antonio Cianci Bacterial biota of women with bacterial vaginosis treated with lactoferrin: an open prospective randomized trial. Microb Ecol Health Dis. 2017; 28(1): 1357417.
 30. Hiroshi M Ueno, Ran Emilie Yoshise, Tomohiro Sugino, Osami Kajimoto, Toshiya Kobayashi. Effects of a bovine lactoferrin formulation from cow’s milk on menstrual distress in volunteers: A randomized, crossover study. Int J Mol Sci. 2016 May 31;17(6):845.
 31. Peter Drobni, Jonas Näslund, Magnus Evander Lactoferrin inhibits human papillomavirus binding and uptake in vitro Antiviral Res 2004 Oct;64(1):63-8.
 32. Mahshid Taheri, Azam Baheiraei, Abbas Rahimi Foroushani, Bahram Nikmanesh, and Maryam Modarres. Treatment of vitamin D deficiency is an effective method in the elimination of asymptomatic bacterial vaginosis: A placebo-controlled randomized clinical trial. Indian J Med Res. 2015 Jun; 141(6): 799–806.
 33. Lisa M. Bodnar, Marijane A. Krohn, and Hyagriv N. Simhan. Maternal vitamin D deficiency is associated with bacterial vaginosis in the first trimester of pregnancy. J Nutr. 2009 Jun; 139(6): 1157–1161.