Premium Pharma - Laktoferin

Laktoferrin

A laktoferrin egy glükoprotein, amely erős affinitású vaskötő. Főleg az emlősök tejében és a kolosztrumban található, valamint a testfolyadékokban (könnyek, nyál, szemfolyadék, orr-, emésztőrendszeri és hüvelynyálkahártya). Először 1939-ben izolálták a tehéntejből, és csak két évtizeddel később állapították meg, hogy a laktoferrin az emberi tejben a vas fő hordozója és tározója. Az anyatejből származó laktoferrin révén a csecsemők megkapják a növekedésükhöz és fejlődésükhöz szükséges vasat.

További kutatások nagyon érdekes adatokat szolgáltattak a laktoferrin szervezetben betöltött szerepéről. Amellett, hogy befolyásolja a vas homeosztázisát a szervezetben, a laktoferrin más fontos tulajdonságokkal is rendelkezik:

  • Antimikrobiális
  • Immunmoduláló
  • Gyulladáscsökkentő
  • Daganatellenes aktivitással bír

1. A laktoferrin antimikrobiális aktivitása

A laktoferrin az első felfedezés szerint, a különböző fertőző betegségek bakteriális kórokozók elleni küzdelemben tölti be szerepét.

A laktoferrin antimikrobiális hatása két mechanizmuson keresztül nyilvánul meg:

  • A baktériumok szaporodásához szükséges szabad vasat megköti, így azok táplálék nélkül maradnak
  • Közvetlen kötődik a baktériumsejtek felületéhez és megsemmisíti azok membránját

Másrészt a laktoferrin javítja azoknak a baktériumoknak a növekedését és fejlődését, amelyeknek nincs nagy vasigényük, például a Lactobacillus és Bifidobacteria törzsekből származó probiotikus baktériumokat.

Emiatt ésszerű, a  probiotikus készítményeket laktoferrinnel kombinálni vagy együtt szedni.

Ezenkívül a Laktoferrin erős hatást gyakorol a vírusokra, különösen az influenza vírusra, a herpes simplexre, a hepatitis B és C vírusra, a HIV vírusra és a citomegalovírusra. Az új SARS-CoV 2 vírus elleni hatását jelenleg nagy erőbevetéssel vizsgálják. A laktoferrin gombaellenes hatása  révén jelentős szerepet játszik, a Candida albicans gomba növekedésének és fejlődésének megelőzésében.

2. A laktoferrin immunmoduláló képessége

A laktoferrin hatása a szervezet immunfunkcióira széleskörben kutatott. A T és a B limfociták immunrendszerünk sejtjei. A laktoferrin hatással bír a a B-limfocitákra (antitestek), valamint a T-limfocitákra, biztosítják a fertőző ágenssel szemben időben történő, erős válaszrekciójukat. Ez növeli az NK-sejtek, az úgynevezett gyilkos sejtek számát is, amelyek felelősek a kórokozók közvetlen eltávolításáért a testből. Amikor az immunválasz erősítésére van szükség, mint a fertőzések esetében, a laktoferrin képes aktiválni a teljes védelmi rendszert. Ezzel szemben, ha az immunrendszer túl aktív, mint például allergiás és atópiás reakciók esetén, a laktoferrin képes megnyugtatni az immunválaszt – és ezt a laktoferrin képességet immunmoduláló hatásnak nevezik.

3. A laktoferrin gyulladáscsökkentő hatása

Az immflamáció, a szövet helyi gyulladásos reakciója sérülésre vagy fertőzésre. Gyulladás esetén a szervezet citokininek nevezett anyagokat állít elő, amelyek nagy mennyiségben vagy hosszú időn keresztül szekretálódva nagy kárt okoznak a szervezetben. A citokin-vihart gyakran emlegetik a fiatalabb COVID-19 betegek halálának fő okaként. A laktoferrin kiválóan képes csökkenteni ezen káros citokinek termelését, és ezáltal megnyugtatni a gyulladásos (inflammatorikus) folyamatokat. Néhány krónikus gyulladásos állapot, amelyben a laktoferrin szerepet játszik: rheumatoid arthritis, az emésztőrendszer gyulladásos betegségei, érelmeszesedés.

4. A laktoferrin tumorellenes hatása

Ma számos klinikai tanulmány megerősíti a laktoferrin daganatellenes hatását. Egyrészt a laktoferrin önmagában erős biológiai hatást mutat a rák, különösen a kemény rosszindulatú daganatok megelőzésében. Másrészt a laktoferrin hozzáadása a meglévő kemoterápiákhoz fokozza azok citotoxikus és daganatellenes hatásait, miközben védelmet nyújt az egészséges szövetek számára.

Laktoferrin és nők

A laktoferrin biztonságosan alkalmazható terhesség és szoptatás alatt. Úgy gondolják, hogy a laktoferrin hatékonyabb és jobban tolerálható helyettesítője a vas-kiegészítőknek a terhesség alatt. A vas-kiegészítők gyakran nagyon kellemetlen mellékhatásokat okoznak, például hasi fájdalmat, hányingert és székrekedést. Mivel a laktoferrin vashordozó, biztonságos, innovatív és jó megoldás a terhesség alatti vérszegénység kezelésére, nincs mellékhatása. Vérszegénység előfordulhat súlyos menstruáció alatt is, ahol a laktoferrin is megtalálja alkalmazási helyét.

Terhes nőknél a hormonális és immunváltozások miatt a hüvelyi mikrobiota gyakran megzavarodik, ami kedvez a hüvelyi fertőzések kialakulásának. A laktoferrin mindössze 4 hétig tartó szedése normalizálja a hüvely mikrobiotáját és megakadályozza a hüvelyi fertőzések kialakulását, amelyek különösen veszélyesek a terhesség alatt, mert koraszüléshez vagy vetéléshez vezethetnek. A laktoferrin javítja a helyi- és szisztémás immunválaszt, egyensúlyi és védelmi állapotba hozza a nőt a terhesség érzékeny időszakában.

Összefoglalva, a laktoferrin egy természetes molekula, amely általában jelen van a szervezetben, amelynek antibakteriális, vírusellenes, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, daganatellenes és immunmoduláló hatása van. Az élet minden időszakában biztonsággal alkalmazható, a használat során nincsenek mellékhatások, és különösen ajánlott terhesség alatt szedni, mert vastartályként szolgál, és megvédi a nőt a különféle kórokozók okozta urogenitális fertőzésektől.