Vaginalni sekret - grupe, dijagnoza i lečenje

A hüvelyi váladék csoportosítása, diagnosztizálása és kezelése

Mi a hüvelyi váladék?

A hüvelyváladékozás természetes jelenség minden nőnél. Célja van, és hozzájárul a női ​​egészség védelméhez. Élettanilag a hüvely nem száraz és nem steril, és nem is kell, hogy az legyen. A méhnyak szekréciós mirigyei nyálkás folyadékot választanak ki, így nedvesen tartva  a hüvely nyálkahártyáját. A hüvelyváladékozás megszabadít bennünket az elhalt sejtektől és baktériumoktól, ezzel fenntartja az egészséges és tiszta hüvelyt.

A népnyelv  “fehér folyásnak” nevezi. Bár a hüvely váladékozása teljesen élettani jelenség, ez a leggyakoribb oka annak, amiért a nők  nőgyógyászhoz fordulnak.

Fokozott hüvelyváladék

A megnövekedett mennyiségű váladék természetes, a terhesség vagy ovuláció során lezajlott hormonális változások hatása miatt. Azonban hüvelyi fertőzésre utal, ha fokozódik a hüvelyi szekréció, megváltozik a váladék színe, konzisztenciája, illata.

Hogyan diagnosztizálják a hüvelyváladékozást?

A hüvelyi váladék diagnosztizálásához, nőgyógyászati rendelőben kell látogatást tenni. A nőgyógyász felveszi az alapadatokat, és valószínűleg feltesz majd néhány kérdést:

  • – Mikor vette észre a fokozott váladékozást?
  • -Milyen színű?
  • – Kellemetlen szaga van?
  • -Milyen tisztálkodószereket használ?
  • -A közelmúltban fogyasztott-e antibiotikumokat?

A beszélgetés után következik a nőgyógyászati ​​vizsgálat és hüvely- és / vagy méhnyak törlet vétel. A törletminta vétel steril spekulum segítségével történik. Ez egy fájdalommentes és rutinszerű eljárás. A törletvétel a napszakától függetlenül is levehető, de lényeges, hogy  előző nap ne közösüljön, ne menstruáljon, és ne alkalmazzon helyi terápiát. A törletvétel után a mintát mikrobiológiai elemzésre küldik, ahol baktériumokat, gombákat és parazitákat keresnek. Ha a kórokozó mikroorganizmusok nagy számban jelenik meg, akkor elvégezik az antibiogramm vizsgálatot, vagyis megvizsgálják, a baktériumok érzékenységét bizonyos típusú antibiotikumokra annak érdekében, hogy a terápiát pontosan hozzá lehessen igazítani a fertőzés kórokozójához.

Hüvelyváladék – csoportok

A normál hüvelyváladék átlátszó vagy fehér, kellemetlen szag nélküli, és nem igényel terápiát.

A tisztasági fok szerint a hüvelyi váladék 6 csoportra osztható:

Hüvelyváladék I. csoport

– lányoknál található, mikrobiológiailag jó probiotikus baktériumok vannak jelen – laktobacillusok, a váladék szagtalan, fehéres vagy átlátszó. Ez a hüvelyi mikrobiota normál lelet, és nem igényel semmilyen terápiát.

Hüvelyváladék II. csoport

– ez a váladékcsoport szexuálisan aktív nőknél található, fehéres színű, kellemetlen szag nélküli. Ez a lelet a normális, egészséges hüvelyflóra jellemzője, és nem igényel farmakológiai kezelést.

Hüvelyváladék III. csoport

– a szexuálisan aktív nőknél a leggyakoribb. Mikrobiológiai elemzéssel megtalálhatók a hüvely fertőzéseket okozó kórokozók (E. Coli, Streptococcusok, Prevotella, Staphylococcusok). Nagyon kevés laktobacillus van, vagy egyáltalán nincs, a váladék megváltozott színű és konzisztenciájú, fehéres vagy sárgás színű, amelyet kellemetlen szag kísér. Ez egy vegyes bakteriális fertőzés vagy vaginosis. Néha spontán elmúlik, de a tünetek függvényében általában helyi vagy szisztémás antibiotikum-kezelésre van szükség,

Hüvelyváladék IV. csoport

ez a váladékcsoport a Neisseria gonorrhoeae – gonococcus baktériumra jellemző. Nemi úton terjedő betegség, amely könnyen átvihető, különösen akkor, ha gyakori a partnercsere. A nők tünete a bőséges sárgás váladék. Mindkét partnernek antibiotikum-kezelésre van szüksége. Ha nem kezelik, a gonococcus a nemi traktus magasabb részeibe költözhet, és súlyosabb kismedencei betegségeket okozhat.

Hüvelyváladék V. csoport

kórokozó a Trichomonas vaginalis baktérium. A váladék habos, zöldessárga színű, kellemetlen szagú. Ez a baktérium meglehetősen makacs és gyakran visszatér, és ha nem kezelik, sterilitást/ meddőséget okozhat. A nemi úton terjedő Trichomonas fertőzés az urológiában is előfordul, húgyúti katéter használat esetén. Mindkét partner kezelést igényel.

Hüvelyváladék VI. csoport

– a hüvelyi váladék nagyon jellegzetes, szagtalan, bőséges, fehér és sajtos. Viszketés is jelen van. Ennek oka a Candida albicans gomba. Ezt a váladékcsoportot orvos könnyen diagnosztizálja, mikrobiológiai megerősítés nélkül is, mert a candida jellegzetes telepeket (scrumjait) a hüvely nyálkahártyáján képezi. A candidiasis nem terjed nemi úton, és bár kellemetlen, de a legkevésbé kockázatos. Megjelenése összefügg az antibiotikumok alkalmazásával és az immunitás csökkenésével. Gombaellenes (fungicid) helyi és orális terápiával kezelik.

A hüvelyváladék kezelése

A váladék I. és II. csoportja nem igényel semmilyen kezelést, míg más csoportokat kezelni kell. A hüvelyi fertőzések kezelését antibiotikum vagy gombaellenes helyi vagy orális terápia alkalmazásával végezzük, a fertőzés okától, antibiogrammtól és súlyossági foktól függően. A terápia alatt és után laktobacillusokban gazdag orális hüvelyi probiotikumokat kell használni a laktobacillusok kompenzálása és a hüvelyi flóra-mikrobiota összetételének és pH-jának normalizálása érdekében.

Hogyan lehet megakadályozni a fokozott hüvelyi váladék megjelenését?

A fokozott hüvelyi váladékozás megelőzésének legjobb módja az egészséges higiéniai és étkezési szokások fenntartása. Ezek közé tartozik: a finomított cukrok és ipari termékek, az alkohol és a cigaretta kizárása az étrendből. Perzisztáló candida esetén Candida-ellenes étrend javasolt a teljes kezelési időszak alatt. Ügyeljen arra, hogy ne használjon szoros ruhát, szintetikus fehérneműt valamint hagyományos szappant az intim régió lemosásakor.

A higiénia fenntartása érdekében a legjobb az intim területhez igazított tisztálkodási szerek használata, valamint a 90 fokon mosható pamut alsónemű. Használjon védelmet (óvszer) a közösülés során. A fentiek mellett rendkívül fontos, hogy a hüvely nyálkahártyáját jó laktobacillusokkal telepítsük be.

A laktobacillusokat tartalmazó orális probiotikumok rendszeres használata biztosítja az egészséges hüvelyflóra – mikrobiotát és megakadályozza ezen kellemetlen hüvelyi fertőzések előfordulását.

Dipl Ph Jasna Simičić