Hüvelyi fertőzések terhesség alatt

Doktor Úr, el tudja mondani, mi a hüvelyi fertőzés?

A hüvelyi fertőzések a reproduktív korú nők egyik leggyakoribb egészségügyi problémája. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte több mint 300 millió nőnek gondja a hüvelyfertőzés, és ez a szám az elkövetkező években várhatóan növekedni fog.

A hüvelyfertőzéseket különféle okok, leggyakrabban bakteriális és gombás fertőzések okozhatják.

Miért fordulnak elő hüvelyi fertőzések?

A hüvelyben a jó baktériumok mikrobiális közössége él, az úgynevezett mikrobiota. Régebben hüvelyflórának neveztük. A hüvelyi mikrobiota zavara esetén fertőzések alakulnak ki. A hüvelyi dysbiosisnak, azaz az egyensúlyhiánynak számos oka van, és a leggyakoribbak: csökkent immunitás, érzelmi stressz, egyes gyógyszerek, különösen antibiotikumok alkalmazása, hormonális változások, agresszív hatóanyagot tartalmazó tisztálkodási szerek használata az intim területen.

Melyek a hüvelyi fertőzések tünetei?

A tünetek a kórokozóktól függenek, de leggyakrabban a hüvelyváladék színének és konzisztenciájának megváltozásáról, pirosodásról, közösülés közbeni vagy vizelés alatti fájdalomról, égető érzésről vagy viszketésről szólnak. Érdekes módon a hüvelyi fertőzések nagyon gyakran tünetmentesen jelentkezhetnek. Csak egy példát mondok: egy nő rendszeres éves nőgyógyászati ​​vizsgálatra jön, nincsenek tünetei, remekül érzi magát.  A vizsgálat során törletmintát veszünk, és mikrobiológiai igazolást nyer a vegyes, gombás-bakteriális fertőzés. Az ilyen fertőzések különösen veszélyesek, mert azok a nők, akiknek nincsenek tüneteik, nem érzik szükségét orvoshoz fordulni, miközben a fertőzés kialakult és továbbfejlődik. Ezek a tünetmentes, kezeletlen fertőzések a petevezeték részleges vagy teljes elzáródásának gyakori oka, s ez állhat a nők meddőségének hátterében.

Hüvelyfertőzések előfordulnak terhesség alatt is?

A terhesség olyan állapot, amelyet a nők nagyon várnak, de amely nagymértékben kedvez a hüvelyi fertőzések kialakulásában. A terhes nők körülbelül 30-40% -ának van hüvelyi fertőzése  terhesség folyamán. Ennek oka elsősorban az immun- és hormonális változások, a menstruáció hiánya, a hüvelyi és a méhnyaki váladék megváltozása, a magas ösztrogénszint, valamint a hüvelyi mikrobiota megváltozott összetétele a terhesség során. A Laktobacillusok probiotikus baktériumok, amelyek az egészséges hüvelyi mikrobiotát teremtik meg, és a hüvely pH-értékét az optimális tartományban tartják. Amikor a pH érték változik és a csökken savas közeg, megteremtődik a feltétel a patogén szervezetek túlzott szaporodásához. Terhesség idején ez az állapot könnyen fertőzésbe fordulhat, ami terhességi komplikációkhoz vezethet.

A terhes nők  esetén rendkívül fontos a hüvelyi mikrobiota stabilitása és a nagyszámú Laktobacillus jelenléte a terhesség és szülés  természetes lefolyásának biztosítása érdekében.

Hatással lehetnek a hüvelyi fertőzések a babára?

Igen. Ezért fontos a terhesség alatti rendszeres nőgyógyászati ​​ellenőrzés. Bármely terhességi fertőzés potenciálisan veszélyesnek tekinthető, és kezelést igényel. Az embriogenezis során a terhesség korai szakaszában fellépő fertőzések magzati rendellenességeket okozhatnak, míg a későbbi terhességi szakaszban, az egyes szervek és szervrendszerek morfológiai és funkcionális változásai alakulhatnak ki a magzatnál. A hüvelyi fertőzések jelentik a legnagyobb kockázati tényezőt a terhességi szövődmények, például vetélések, koraszülések és perinatális fertőzések kialakulásában. A koraszülés, az alacsony születési súly és a csecsemőhalandóság együttesen a szülészeti problémák legfőbb problémája. A koraszülés kb. 40% -át fertőzés okozza.

Mindezen okokból az előfordulás megelőzése, valamint a hüvelyi fertőzések időben történő észlelése a terhesség során kiemelt fontosságú az anya és a baba egészsége szempontjából.

Van-e mód arra, hogy megvédjük a terhes nőt a hüvelyi fertőzések kialakulásától?

Megelőző intézkedések mindenképp léteznek. Elsősorban a rendszeres nőgyógyászati ​​vizsgálatokat említeném. Továbbá a terhes nők egészséges ételeket kell fogyasszanak, amennyiben a terhesség lehetővé teszi számukra a  végezzenek közepesen aktív tevékenységet, a stresszes helyzetek kerüljék el és aludjanak eleget. A D-vitamin javítja az immunitást, csakúgy, mint a laktoferrin. Mindkét immunmodulátor erős immunitást biztosít a várandós nőknél, és egészséges hüvelyi mikrobiotához vezet. A Laktobacillusokat tartalmazó orális probiotikus készítmények, amelyek túlnyomórészt megtalálhatók az egészséges hüvelyi mikrobiótában, bevonják a hüvely falát, a hüvely pH-értékének normalizálódásához vezetnek, és megakadályozzák a hüvelyi fertőzéseket terhesség alatt. A Biota Intima az egyetlen immuno-probiotikus készítmény piacunkon, amely tartalmazza az összes felsorolt ​​összetevőt, biztonságos a terhesség és a szoptatás ideje alatt, és védelmet nyújt a nőknek a visszatérő hüvelyi fertőzések ellen.