Premium Pharma - Urinarna infekcija

Mi és hogyan kezelik a húgyúti fertőzést?

Mi a húgyúti fertőzés?

A húgyúti fertőzések súlyos egészségügyi problémát jelentenek, és évente több mint 150 millió embert érintenek világszerte. A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb bakteriális fertőzés. A nőket jobban érinti, mint a férfiakat, és úgy gondolják, hogy ennek oka a végbélnyílás és a húgyúti nyílás közelsége, így a baktériumok könnyebben átjutnak a belekből a húgycsőbe. A húgyúti fertőzések a húgyutak bármely részét érinthetik – húgyutak, prosztata, hólyag és vesék.

A tünetek származási helyétől és megnyilvánulásától függően a húgyúti fertőzések a következőkre oszthatók:

 • urethritis – húgyúti gyulladás
 • cistitis – hólyaggyulladás
 • pyelonephritis – vese gyulladás
 • prostatitis – prosztata gyulladás
Urinarna infekcija - Podela urinarnih infekcija

A húgyúti fertőzések klinikailag feloszthatók akut és krónikus formára, melyek lehetnek komplikácóktól mentes fertőzések vagy komplikációkkal járó fertőzések.

Komplikációktól mentes húgyúti fertőzések

Komplikációktól mentes húgyúti fertőzések azok a fertőzések, amelyek általában egészséges egyéneknél jelentkeznek, a húgyúti traktus szerkezeti és neurológiai változásai nélkül. A nők körében gyakoribbak.

Komplikációval járó húgyúti fertőzések

Olyan betegeknél fordulnak elő, akiknek más kapcsolódó betegségük van, mint például húgyúti obstrukció, egyes neurológiai problémák okozta vizeletretenció, veseelégtelenség – vagy vesetranszplantáción átesettek esetén, akik valamilyen immunszuppresszív terápiát kapnak. A húgyúti szövődmények gyakran a húgyhólyag katéterek haszánalata során alakulnak ki. Gyermekeknél és férfiaknál kialakult húgyúti fertőzéseket, általában a komplikációkkal járó fertőzésekhez sorolják.

Akut húgyúti fertőzés

A húgyúti kórokozók akut kolonizációja okozza. A kezelés és a terápia után az állapot normalizálódik, és nem újul ki.

Krónikus húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzés krónikusnak tekinthető, ha hat hónapon belül legalább két – vagy több alkalommal, vagy egy év alatt három, vagy több alkalommal fordul elő.

Hogyan keletkezik a húgyúti fertőzés?

A húgyúti fertőzést az esetek 95% -ában a húgycsőn keresztül  behatoló  mikroorganizmusok okozzák, melyek a húgyhólyagba vagy a vesékbe jutnak el. A húgyúti fertőzések kórokozói többnyire gram-negatív baktériumok, amelyek a belekből származnak. Az összes húgyúti fertőzés körülbelül 80% -át az E. coli baktérium okozza, amely specifikusan kapcsolódik a húgyúti nyálkahártyához. További kórokozók a Klebsiella, a Proteus mirabilis és a Pseudomonas törzsekhez tartoznak. A leggyakoribb gram-pozitív kórokozók a Streptococcusok és a Staphylococcusok.

Urinarna infekcija - Escherichia coli

Escherichia coli

Az Escherichia coli  vastagbél természetes lakója. Ha a végbélnyílásból a húgycsőbe jut, fájdalmas és tartós húgyúti fertőzéseket okoz. Nagyon ellenálló baktérium, a kezelését ezért elvégzett antibiotogram szerint végzik, bizonyos antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája miatt.

Klebseilla

Klebseilla – a húgyúti fertőzések második leggyakoribb kórokozója az E. Coli után. A Klebsiella az emésztőrendszer természetes lakója, és a húgyutakba jutva fertőzést okoz. Különösen immunhiányos betegeknél fordul elő, ellenáll az antibiotikum kezelésnek, és súlyos tüdőgyulladást is okozhat.

Proteus mirabilis

Proteus mirabilis – nagyon elterjedt a természetben is, az ember emésztőrendszerében is. Az immuncsökkenés folytán kialakult Proteus által okozott húgyúti fertőzések jelentős klinikai problémát jelentenek.

Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa – kórházi fertőzésekkel jár, ritkán okoz húgyúti fertőzéseket, de amikor ez bekövetkezik, az állapot általában súlyos, mivel a Pseudomonas magas rezisztenciával rendelkezik az ismert antibiotikumokkal szemben.

Streptoccocus saprophyticus és a  Staphylococcus aureus

A Streptoccocus saprophyticus és a Staphylococcus aureus ritkán okoz húgyúti fertőzéseket. Általában húgyhólyag katéter használatakor fordulnak elő.

Milyen tünetei vannak a húgyúti fertőzéseknek?

A húgyúti fertőzések tünetei kellemetlenek, elsősorban fájdalmas és gyakori vizelés lép fel. A vizelet zavaros, sötétebb vagy akár vér jelenlétében vöröses színű is lehet, és általában kellemetlen szagú.

Vizeléskor kellemetlen érzés, fájdalom, viszketés vagy égető érzés tapasztalható. Egyéb tünetek a láz, a hátfájás vagy az alsó hasi fájdalom. Néha a húgyúti fertőzés hányingerrel, hányással jár,  vagy nemi aktus során fellépő fájdalom jelentkezik.

Kinek van leggyakrabban húgyúti fertőzése?

A húgyúti fertőzés bárkit érinthet, azonban nagyobb kockázatú  csoportok az alábbiak:

 • Nők– a végbélnyílás és a húgycső anatómiai közelsége, valamint a húgycső rövidsége,  amelyen keresztül a baktériumok könnyen bejutnak. Néhány nő, genetikailag nagyobb számú baktérium megkötő receptorral rendelkezik, ezért kezelésük bonyolultabb és hosszabb.
 • Változás kora – a nők menopauza idején hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, a kismedencei izmok gyengülése és az ösztrogén csökkenése miatt, mely változások a húgyúti nyálkahártya és a hüvely szárazságáért felelősek.
 • Megnagyobbodott prosztata – a húgyhólyag részleges ürítése termékeny talaj a húgyúti fertőzések kialakulásában.
 • Gyenge immunrendszer – kortikoszteroid terápiát-, kemoterápiát kapó egyének, vagy HIV-fertőzött betegek hajlamosabbak a húgyúti fertőzések kialakulására az immunrendszer gyengülése miatt.
 • Húgyhólyag katéter használata – a húgyhólyag katéterek hosszú távú használata a legtöbb esetben húgyúti fertőzés kialakulásához vezet.
 • Vesekövesség – húgyúti elzáródáshoz vezethet.
 • Cukorbetegség – befolyásolja az immunrendszert és csökkenti a kórokozó baktériumok elleni védekezést.
 • Életkori vagy neurológiai betegségek – befolyásolják a higiéniai szokásokat (Alzheimer-kór, delírium)
 • Szexuális tevékenység – a gyakori partnerváltozás növeli a húgyúti fertőzések kockázatát
 • Terhesség– a terhesség idején történő hormonális- és immunváltozások húgyúti fertőzéshez vezethetnek. Erre különös figyelmet kell fordítani, ugyanis a terhesség alatt megnövekedett progeszteron, csökkenti a húgycső- és a hólyag izomzatának tónusát, ami a felső húgyutak irányába történő vizelet visszacsorgást okozhatja. Ez növeli a vese gyulladásának kockázatát. A várandóság idején megjelenő vese gyulladás koraszüléshez vagy preeclampsiahoz vezethet, ezért a terhesség idején a vizeletben megjelenő baktériumos elváltozásokat, mindig ki kell kezelni.

A húgyúti fertőzés diagnózisa

A húgyúti fertőzés diagnosztizálásához a vizeletmintát értékelik. A továbbiakban elvégezhető a vérkép és biokémiai paraméterek elemzése, előfordul, hogy  ultrahangos vizsgálatra is szükség van.

A vizeletet centrifugálják, Gramm festéssel  izolálják a baktérium telepeket.

A 100 000 CFU / ml feletti érték  húgyúti fertőzés indikátora.

Mivel a húgyúti fertőzések kórokozói igen ellenállók s gyakran rezisztensek az antibiotikum terápiával szemben, szükséges az antibiogramm elvégzése, mely vizsgálat eredménye megmutatja, hogy az adott esetben, melyik antibiotikum a legjobb választás.

A normál vizelet enyhén savas, pH-értéke 4,8-8. Ha a vizeletben 8,5 vagy 9 pH-értéket találunk, ez a Proteus, a Klebsiella vagy az Ureaplasma jelenlétét jelzi. Ezért a tünetmentes, de magas pH értékű vizeletet ürítő egyéneknél  is húgyúti fertőzést  diagnosztizálnak.

Húgyúti fertőzés kezelése

A húgyúti fertőzést antibiotikum-terápiával kezelik, mely kezelés az antibiogramm eredményének értelmében módosítható. A rezisztencia miatt kerülendők a penicillin-készítmények, a választandó gyógyszerek a cefalosporinok és a nitrofurantoinok csoportja, és szövődményes esetekben aminoglikozidokat is adnak. A kezelés általában 7 napig tart, ezt megelőzően nem szabad abbahagyni, még akkor sem, ha a tünetek gyorsan alábbhagynak. Mivel a húgyúti fertőzések kezelésében olyan erős antibiotikumokat alkalmaznak, amelyek hátrányosan befolyásolják a bél és a hüvely traktusának mikrobiotáját, ezért a terápia teljes időtartama alatt laktobacillusokon alapuló probiotikus készítményeket kell szedni. Menopauzban lévő nőknél ösztrogént tartalmazó helyi készítmények alkalmazása is ajánlott.

Hogyan lehet megelőzni a húgyúti fertőzést?

A húgyúti fertőzések megelőzésére többféle módszer létezik:

 • Igyon elegendő mennyiségű folyadékot, különösen vizet – a több folyadék lehetővé teszi a gyakoribb vizeletürítést, ezáltal a húgyutak tisztítását
 • Helyes higiéniai szokások kialakítása – vizeletürítés után a nemi tájék  szárazra törölése elölről hátra történő mozdulattal, ami megakadályozza a baktériumok átjutását a végbélnyílásból a húgyúti rendszerbe
 • Vizelet ürítés nemi aktus után –  a baktériumok kiürítését segíti
 • A nemi tájék napi higiéniája, de agresszív szappanok használata nélkül, mert azok irritálhatják a húgycsövet
 • Pamut fehérnemű viselése
 • Kerülje a fogamzásgátló membránokat és spermicideket
 • Laktobacillusokat tartalmazó orális hüvelyi probiotikumok használata – a húgycsőben és a végbélnyílásban akkumulálódnak, és megakadályozzák a kórokozók túlzott szaporodását.
 • A laktobacillusok közvetlen antibakteriális hatást fejtenek ki az E. colira és más baktériumokra is, megakadályozva azok növekedését, szaporodását és a húgyutak nyálkahártyájához való kötődésüket.
Urinarna infekcija - Kako sprečiti nastanak?

Dipl Ph Jasna Simičić