Bakterijska vaginoza

Mi a bakteriális vaginosis és hogyan kezelik?

Mi a bakteriális vaginosis?

A bakteriális vaginosis (BV) más néven: nem specifikus hüvelygyulladás, olyan hüvelyi fertőzés, amelyet a hüvely nyálkahártyáján természetesen előforduló baktériumok túlszaporodása okoz. Más fertőzésekkel ellentétben a BV-t nem külső okok okozzák, hanem akkor fordul elő, ha a normál hüvelyflóra-mikrobiota összetétele zavart szenved. Ez a leggyakoribb oka a fokozott váladék termelésnek, következményképp a nőgyógyászati rendelők felkerésének is a  reproduktív időszakban lévő nők körében.

A tudományos és járványügyi adatok szerint a nők körülbelül 30% -ának bakteriális vaginosisa van.

A terhes nők körülbelül 25% -ában is előfordul. A bakteriális vaginosis előfordulhat tünetekkel vagy anélkül is.

Hogyan alakul ki a bakteriális vaginosis?

Bármely nőnél kialakulhat a bakteriális vaginosis. Ez nem nemi úton terjedő betegség, azonban többnyire a szexuálisan aktív nőknél fordul elő.

A vaginosis kialakulására hajlamosító csoportok:

 • Terhes nők
 • A nők azon csoportja, akik az IUD-t  (spirál) fogamzásgátlót használnak
 • A nők azon csoportja, akik gyakran váltogatják szexuális partnerüket
 • A nők azon csoportja, akik nem megfelelő tisztálkodási szereket használnak az intim régió mosására
 • Hüvelyi dysbiosisban szenvedő nők (laktobacillus hiány)
 • A nemi aktus korai kezdete
 • Dohányzás

Mi okozza a bakteriális vaginosist?

Ahogyan a a bőrön és a belekben  természetesen előfordulnak mikroorganizmusok, úgy minden nő hüvelyében is. Ezt a mikrobaközösséget korábban hüvelyi flórának nevezték, ma pedig hüvelyi mikrobiotának.

A bakteriális vaginosis akkor fordul elő, ha felborul az egyensúly nincs a jó tejsavbaktériumok – Laktobacillusok és betegségeket okozó baktériumok között.

Egyszerűen fogalmazva – a BV akkor fordul elő, amikor a laktobacillusok száma csökken, és megkezdődik más baktériumok túlszaporodása. A bakteriális vaginosis nem fertőző betegség, de a szexuális tevékenység növeli annak előfordulásának kockázatát. Sok esetben a bakteriális vaginosis nem veszélyes, de kellemetlen tüneteket okoz és megzavarja a nők életminőségét. Ha azonban gyakran előfordul, és nem kezelik megfelelőképp, különféle komplikációkhoz vezethet, elsősorban a női meddőségéhez. Az adatok azt mutatják, hogy a BV a sterilitási problémákkal küzdő nők 45% -ában megtalálható, szemben a teherbe esett nők 15% -ával.

Mivel a bakteriális vaginosist nem lehet “megszerezni”, és a hüvelyi mikrobiota egyensúlyhiánya okozza, a férfiak nem betegednek meg. Ugyanezen okból bakteriális vaginosis előfordulhat olyan nőknél is, akik még soha sem voltak szexuális kapcsolatban.

A bakteriális vaginosis leggyakoribb kórokozói

Gardnerella vaginalis

A bakteriális vaginosis egyik leggyakoribb oka a Gardnerella vaginalis baktérium. Ez a baktérium normális esetben egészséges nők hüvelyi nyálkahártyáján él, de túlzott növekedése BV-hez vezet.

Escherichia coli

Escherichia coli könnyen diffundálhat a bélrendszerből az urogenitális traktusba, és BV-t okozhat.

Prevotella

A Prevotella egy gram-negatív baktérium, amely általában a szájüregben, a hüvelyben és a gyomor-bél traktusban él. Ennek a baktériumnak a túlzott szaporodása bakteriális vaginosishoz, valamint más patogén szervezetek növekedéséhez vezet.

Bacteroides

A bakterioidok anaerob, gram-negatív baktériumok, amelyek koraszüléssel okozhatnak.

Fusobacterium

A Fusobacterium a szájüregben lakik, és a parodontitis okozójának tekintik. Ugyanakkor megtalálható a koraszülő anyák magzatvízében és placentájában is.

Eubacterium

Az Eubacterium a hüvely és a gyomor-bél traktus normális lakója. E baktériumok nagyobb száma bakteriális vaginosishoz kapcsolódik.

Bakterijska vaginoza - Uzroci

A bakteriális vaginosis diagnózisa

A pontos diagnózis megszerzéséhez elsősorban nőgyógyászati ​​kivizsgálás, a pácienssel való elbeszélgetés és anamnézis készítése fontos. Ezután hüvelyi és méhnyaki törletmintát vesznek. Ha az elemzés után a hüvelyváladék a IIIa vagy a IIIb csoportba sorolható, akkor bakteriális vaginosisról van szó.

Bakterijska vaginoza - Dijagnoza

Clue sejtek – mikroszkopikus lelet

Amsel osztályzás és a diagnózis szempontjai:

 • Homogén váladék, nincs akut gyulladás jele
 • pH-értéke 4,5 felett van
 • Pozitív amin teszt
 • Pozitív Clu sejtes eredmény

A bakteriális vaginosis tünetei

A bakteriális vaginosis adhat tüneteke, de lehet tünetmentes is. Ha jelen vannak, a BV tünetei a következők:

Hüvelyi váladék

Szürkés, átlátszó és vizes hüvelyváladék.

Kellemetlen szag

Kellemetlen szag (halra emlékeztető), legkifejezettebben a közösülés után vagy a ciklus folyamán.

Hüvelyi irritáció

Időnként hüvelyirritáció jelentkezik.

A tünetmentes bakteriális vaginosis különösen veszélyes, mert tünetek nélkül nincs gyógykezelés se. Ha ezen fertőzés hosszú ideig van jelen, a petevezeték elzáródását, azaz meddőséget vagy koraszülését okozhat. Ezenkívül a bakteriális vaginosis növeli az összes nemi úton terjedő betegség (herpesz, chlamydia, gonorrhoea, HIV vagy HPV) megszerzésének kockázatát.

Hogyan lehet gyógyítani a bakteriális vaginosist?

Az emberi test képessége, s mindig arra törekszik, hogy visszatérjen az egyensúlyi állapotához – homeosztázis. Így képes spontán módon a mikrobiális hüvelyi egyensúly helyreállítására is. Más szóval, a bakteriális vaginosisban szenvedő nők 30% -a spontán módon, kezelés nélkül gyógyul meg.

Más esetekben a választott gyógyszerek mindig antibiotikumok – klindamicin vagy metronidazol. Mindkét gyógyszer alkalmazható helyileg (hüvelyi kúpok formájában) vagy orálisan. Az esetek 90% -ában, egy hét antibiotikum-kezelés után a tünetek alábbhagynak.

Sajnos a nagyon hatékony antibiotikus kezelés után az esetek akár 80% -ában is megjelenik a bakteriális vaginosis. A betegség ezen visszatérése azért következik be, mert még mindig hiányoznak a jó Laktobacillusok, amelyek feladata más baktériumok túlszaporodásának megakadályozása. A Laktobacillusok orális kapszulák formájában történő hozzáadása kitünő segítséget nyújt a hüvelyi egyensúly helyreállításában és a visszatérő bakteriális vaginosis megelőzésében.

Dipl. Ph Jasna Simičić